Request a demo

Schadeherstel start in het dashboardkastje

Het autobedrijf verdient minder aan de verkoop van nieuwe auto’s. Samen met de opkomst van onderhoudsarme elektrische voertuigen, vraagt het om het verleggen van de accenten. Binnen de dealerholding wint het belang van het schadeherstelbedrijf. Maar hoe zorg je dat klanten die hun auto bij jou hebben gekocht het ook onder jouw dak laten repareren?

Leaking car

Lekkage. Elke dealerholding heeft ermee te maken. Dan hebben we het niet over een slecht dak of druppelende radiator, maar over vaste klanten die bij schade aan hun auto hun heil elders zoeken. Vaak stuurt de verzekeraar ze naar een schadeherstelbedrijf in hun netwerk. Maar wat ook voorkomt: de autodealer verwijst ze niet goed door naar eigen herstelbedrijven binnen de holding. Dealerbedrijven laten zo te veel kansen liggen. Een solide proces voor het aannemen en verwerken van schades, kan een goede eerste stap zijn om de lekkage te verhelpen. Start dan meteen ook met het monitoren van de lekkage: krijg in kaart hoe groot de lekkage is en welke vorderingen je maakt.

Tijdrovend

Het aannemen van een schade kost een dealerbedrijf al snel twintig minuten, leert de praktijk. Kostbare tijd die ervoor zorgt dat schade-afhandeling niet ‘top-of-mind’ is bij de toch al drukbezette (balie)medewerkers. Ook voor de klant is het een tijdrovend proces. Schade is al vervelend genoeg, waarbij ze liever gisteren dan vandaag in een gerepareerde auto stappen. Al met al is het makkelijker – en gezien het papierwerk haast klantvriendelijker – om de klant met schade snel door te verwijzen naar een schadeherstelbedrijf in de buurt.

Schadeherstel als dobber

Het ‘wegdruppelen’ van klanten met schade aan hun auto naar schadeherstellers buiten de holding, is een branchebrede uitdaging. Temeer omdat schadeherstel een steeds belangrijkere inkomstenbron voor autobedrijven is. De marge op nieuwverkoop is door de jaren heen kleiner geworden, terwijl de inkomsten uit onderhoud langzaamaan onder druk komen te staan. De onderhoudsarme elektrische auto duikt immers steeds vaker in het straatbeeld op. Volgens het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) is nu al één op de vier nieuwverkochte auto’s een elektrisch model.

Analyse

De aanpak van het wegdruppelen start bij een grondige analyse. Om welke aantallen gaat het? En bestaan er verschillen per kanaal of vestiging? Als het ene dealerbedrijf binnen de holding aanzienlijk beter scoort dan het andere, ligt een eerste ‘quick fix’ al binnen handbereik. Wat doet die vestiging zoveel beter? En hoe kopiëren we dat? Op basis van de wegdruppel-analyse, kan de holding targets opstellen; concrete handvatten richting een hogere omzet uit schadeherstel.

Dashboardkastje

Meerdere routes leiden naar het behalen van de gestelde doelen. Bied de berijder in ieder geval de kans om zelf digitaal de schade door te geven. Bij voorkeur via de website van zijn eigen dealerbedrijf; dé plek waar hij zich waarschijnlijk als eerste meldt. De boodschap: ‘Schade? Volg dan deze link en je hebt alles snel geregeld’. Het is vervolgens een kleine moeite om dit adres ook bij de autopapieren te stoppen. Want wat open je als eerste bij schade? Je smartphone én het dashboardkastje. Je verkleint de kans op lekkage aanzienlijk, als de klant gelijk ziet wat hij moet doen bij een deuk of diepe kras. En het is wel meteen erg klantvriendelijk.

Openclaims

Openclaims biedt een oplossing waarmee klanten gemakkelijk hun claims- of schadeproces kunnen digitaliseren en optimaliseren om zo het maximale te halen uit uw bestaande business. Wij helpen uw bedrijf hiermee graag op weg. Wilt u meer weten? Neem contact met ons op!